Z natečajem smo iskali najbolj zanimiv in inovativen recept za pripravo jedi iz lokalnih sestavin, s čimer smo želeli spodbuditi kreativnost ter pridelavo in uživanje kakovostne, lokalno pridelane hrane. Strokovna PiNA komisija, ki deluje na področju sonaravnega in trajnostnega razvoja, je izbrala recept Erika Božiča, ki bo prejel košarico lokalnih pridelkov in proizvodov v višini 70 EUR.
Jed lokalnega pridiha je morala vsebovati vsaj eno izmed naštetih sestavin lokalnega izvora: artičoka, kaki, šparglji, peski, oljke. Poleg lokalnih sestavin pa so pomembno vlogo odigrali kreativnost, izvirnost, preprostost priprave in navezava na tradicijo.
Dober tek!
Naslov recepta: Kakijev kozarček z granatnim jabolkom, kozjim sirčkom in pistacijo
Podnaslov: Enostavna sladica, ki lahko pogumnim služi tudi kot odprtoglava predjed.
Kratek opis jedi: Kakijev pire in sledovi pomarančnega soka na granatnem jabolku. Okus na koncu zaokrožita kremasti kozji sirček in pistacijev drobljenec. Postrežemo prav prikupno, z nežnim rožmarinovim zvarkom.
Čas priprave: 5-10 minut istrskega poletnega časa
Število oseb: 1
Težavnost priprave (od 1 do 5; 1 = zelo preprosto, 5 = zelo zahtevno): 1
Kategorija: Sladica
Sestavine:
2-3 kakiji
pol granatnega jabolka
čajni žlički drobno mlete pistacije
sok ene majhne pomaranče
kozji sir po okusu (priporočamo zvrhani čajni žlički)
Navodila za pripravo:
Pistacije zmeljemo v prah in jih pustimo ob strani za konec recepta. Očistimo granatno jabolko in pustimo semena počivati v hladni vodi. Razpolovimo in izdoblemo kaki, nadalje ga skupaj z pomarančnim sokom dodobra zblendamo. Vzamemo primerne, male steklene kozarčke (2-3), semena granatnega jabolka odcedimo in jih enakomerno razdelimo po kozarčkih. Prelijemo z kakijevim pirejem, nanj nežno položimo žličko kozjega sirčka in potresemo z pistacijevim drobljencem. Postrežemo v družbi nežnega rožmarinovega čaja/poparka, sladkanega z akacijevim medom.
Več o dogodku Dan zdrave Istre: tukaj
Dogodek organizirata Europe Direct Koper – Capodistria in PiNA s podporo Občine Izola in Evropske unije.